REZUMAT AL LEGISLATIEI ROMANESTI IN PRIVINTA CAINILOR COMUNITARI - 10.03.2011

O lege de gestionare a câinilor fără stăpân a fost adoptată în 2001. Guvernul a decis că o lege care obligă municipalităţile pentru a crea un serviciu special pentru câinii vagabonzi ar rezolva această problemă. Ordonanţa de Guvern nr 155/2001 a fost emisă şi transformata în Legea nr 227/2002, care prevede în principal:
- Fiecare municipalitate ar trebui să aibă un adăpost pentru câini (cu condiţii europene cum se specifică în anexe)
- Toţi câinii ar trebui să fie prinsi şi transportati în condiţiile specificate, umane, la adăposturi; iar în cazul în care nu au fost adoptati, acestia vor fi eutanasiati civilizat în termen de 14 zile, redus mai târziu la 7 zile
- Organizaţiilor de protecţie a animalelor li sa permis să fie prezenţi în timpul şi pentru a ajuta cu acest program.

În realitate, doar unele municipii au început un astfel de serviciu. Unde municipalitatea s-a implicat, adaposturile au devenit lagare de exterminare, unde nici una din conditiile specificate de lege nu s-au respectat.
Cele mai multe municipii a lucrat în secret, şi a împiedicat ONG-urile de protectie a animalelor sa se implice sau sa ofere asistenta. Datorită activităţilor sporadice, ineficiente şi inumane de captare a câinilor comunitari, numărul de câini pe străzi s-a menţinut la sau chiar sub capacitatea de încărcare a fiecărui urbane, precum şi numărul de plângeri a crescut.
Desi mai multe organizatii de protectie a animalelor s-au unit pentru a incuraja transformarea legii „Prinde & Ucide” in „Sterilizeaza & Returneaza”, autoritatile si politicienii au inchis ochii la dovezile evidente a eficacitatii programului „Sterilizeaza si Returneaza”

In 2005, primarul Bucurestiului, Adriean Videanu, a primit din partea ONG-urilor propunerile si costurile detaliate ale proiectului de „Sterilizare & Returnare”, prezentand succesele obtinute de organizatii precum FPCC, Vier Pfoten si Aulim, in ceea ce priveste rezolvarea problemei cainilor comunitari.
Dl. Videanu nu a comentat si nu a luat nici o atitudine la propunerile noastre. Nu s-a schimbat nimic in sensul ca,municipalitatea a continuat sa risipeasca banii contribuabililor, capturand si omorand cainii. Cu toate acestea, populatia canina a ramas la aceleasi cote. Nu s-a realizat nimic, exceptie facand cresterea profitului unor firme de hingherit.
La inceputul anului 2008, reprezentantii ONG-urilor sustinute de senatorul Marinescu si alti politicieni edificati in problema cainilor comunitari, au convins Senatul sa voteze Legea 205/2004 pentru protectia animalelor (care interzicea eutanasierea cainilor sanatosi si incrimina maltratarea animalelor de companie). Legea 227/2002 privind gestionarea cainilor comunitari a fost inbunatatita prin introducerea proiectului ‘’Sterilizare & Returnare’’.
Modificarea Legii 205 a fost adoptată prin Legea nr.9 / 2008, dar proiectul 912 care avea sa aduca imbunatatiri Legii 227, a ramas blocat la Comitetul de Administratie Publica al Camerei Deputatilor, desi votat in plen, pe biroul doamnei Sulfina Barbu. Situatia plutind in deriva, strazile fiind pline de caini abandonati si comunitari, ONG-urile au inceput sa preseze Camera Deputatilor pentru deblocarea proiectului 912.

In toamna anului 2010, ONG-uri ca FPCC si FNPA, au participat la o sedinta a comitetului Sulfinei Barbu la Sfantu Gheorghe. In cadrul acestei intalniri, am crezut ca membrii comisiei au inteles argumentele noastre, mai ales succesul proiectului „Sterilizeaza & Returneaza” in Bihor si a programului educational privind responsabilitatile care revin stapanilor, care a redus populatia maidaneza, in Oradea, in mod semnificativ (la aproximativ 15% din nivelul initial).
Am fost socati prin urmare, că, în martie 2011, Comitetul a formulat propuneri total diferite de Proiectul nr. 912 spre a fi votate in Camera Deputatilor.
In loc de a pune propunerile adoptate in unanimitate de catre Senat la vot, Comitetul a revenit la formula „Captureaza si Ucide dupa 14 zile” limitand libertatile ONG-urilor de a supraveghea si a ajuta exterminarea cainilor. În practică, acest pas retrograd va continua risipa de bani publici, repetand ceea ce a esuat nu doar in Romania, ci peste tot in lume.

Multumita eforturilor unor ONG-uri sustinute de celebritati din Romania si din strainatate (Carmen Arsene – vicepresedinte al FNPA, Monica Davidescu – actrita, Maricica Puica – atlet olimpic, Dieter Ernst – presedinte ETN Germania, Printesa Maja von Hohenzollern, Paula Iacob – avocat celebru, Marius Marinescu – initiatorul Proiectului 912, Remus Cernea – presedintele Partidului Verde si m.a.), raportul Comisiei a fost respins si trimis inapoi pentru a fi reanalizat. Speram ca, dupa 3 saptamani, o versiune imbunatatita va fi prezentata Camerei Deputatilor, pentru a fi votata din nou.