COMISIA PENTRU ADMINISTRATIE PUBLICA - GESTIONAREA CAINILOR COMUNITARI - SF. GHEORGHE - 22.09.10

La data de 22 septembrie 2010, F.P.C.C. impreuna cu alte ONG.-uri a participat la Sfantu Gheorghe la o reuniune a Comisiei Parlamentare pentru Administratia Publica,.
Comitetul, prezidat de deputatul PDL D-na. Sulfina Barbu s-a intrunit pentru a discuta amendamentele propuse la Legea nr.227 din 2002, lege care prevede adaposturi la standarde europene si euthanasierea in mod uman a cainilor dupa 14 zile , in cazul in care , cainii nu sunt revendicati sau adoptati.
Aceasta lege, ce apare rezonabila pe hartie, in timp, a avut ca rezultat uciderea in masa si inutil a sute de mii de caini intr-o varianta de Auschwitz canin, in intreaga tara.
Fondurile nu au fost alocate de catre Administratia Centrala, pentru a finanta buna functionarea a legii. ONG-urilor li se refuza in mod normal accesul in aceste Auschwitz-uri canine. Milioane de Euro au fost risipite din 2002 pana in prezent, pentru aceste actiuni de inutile de Capturare & Ucidere.
Comitetul s-a intrunit pentru a discuta o serie de amendamente propuse. Una dintre acestea a fost votata in unanimitate de catre Senat, acum 2 ani, si se bazeaza in mare parte pe Sterilizare & Returnare. Alt amendament discutat, a fost cel propus de catre Prefectul de Ilfov, care prevede reintroducerea euthanasiei. O a treia propunere discutata, a fost cea a deputatilor UDMR , care prevede mentinerea in adapost a cainilor pentru minim 60 de zile, dupa care se poate trece la euthanasiere. Aceasta este o versiune mai lunga si coistisitoare a Legii nr.227.
Domnul Carol Lazar, director al F.P.C.C. Bihor , a prezentat celor 12 membri ai Comitetului proiectul de Sterilizare & Returnare desfasuraqt in Municipiul Oradea, un proiect cu ajutorul caruia, populatia canina nesupravegheata a fost redusa la aprox. 15% comparativ cu nivelul anului 2004. Costul Sterilizarii & Returnarii este aprox. o treime din costul de Capturare & Ucidere al populatiei canine nedorite. El a mai demonstrat ca, problema ca atare nu o reprezinta cainii comunitari, ci iresponsabilitatea proprietarilor si detinatorilor fata de cainii pe care ii hranesc si nu previn reproducerea necontrolata a acestora. Hranirea in mod regulat a acestor caini, de exemplu, la fabrici, statii de benzina, etc. duce la sporirea numarului acestor caini. Campaniile de Capturare & Ucidere sunt sortite esecului, deoarece vizeaza doar cainii comunitari.
Nici o politica de control al populatiei canine nu poate avea succes fara cooperarea activa a cetatenilor care hranesc si protejeaza cainii strazii.
Domnul Lazar a explicat ca, costul pentru Sterilizare & Returnare este de aprox. 1 Euro / cap de locuitor in primul an, in al doilea an se incadreaza in 70 Centi / cetatean si apoi, se reduce treptat in urmatorii 10 ani pana la valoarea zero.
Comisia a pus intrebari D-lui. Lazar referitore la succesul intreprins in Oradea.
Speram ca, explicatiile noastre, impreuna cu declaratiile celor de la Vier Pfoten si ale D-lui.Codrut Seres si a D-nei.Carmen Arsene de la F.N.P.A. ( Fundatia Nationala pt. Protectia Animalelor ) si a altor ONG-uri pt .protectia animalelor, au convins despre inutilitatea reintroducerii metodei de Capturare & Ucidere.
Politica de ucidere in masa a populatiei canine dusa la Bucuresti si alte orase este o risipa inutila a banilor publici in defavoarea implementarii unui proiect national de sterilizare, a carui viabilitate a fost deja demonstrata, ca fiind singura metoda eficienta financiar, in ceea ce priveste gestionarea cainilor comunitari.
Din pacate, un program national de Strilizare & Returnare nu poate fi implementat eficient si rapid de catre autoritatile locale, atata vreme cat nu dispun de fondurile necesare acestuia, de credibilitate in fata cetatenilor care protejeaza animalele si a ONG-urilor de profil.
Exceptia cazului in care, Guvernul si U.E. ofera finantarea si coordonarea nationala a proiectului, incadrand respectivul proiect de Sterilizare & Returnare in cuprinsul Legii nr.227. Desfasurarea proiectului de Sterilizare & Returnare este deseori subminata de catre unele municipalitati, prin abandonul cainilor comunitari intr-o alta municipalitate.
Nu exista, inca, nici un semn vizibil ca Guvernul Romaniei are vointa politica sau intelegerea ecologiei cainilor comunitari.