SOS Dogs a fost fondat în 2003, când fundația Arca lui Noe din Oradea l-a abordat pe Robert Smith, directorul fundației FPCC, cu speranța de a găsi o soluție umană pentru problema câinilor vagabonzi din oraș. Scopul inițiativei a fost de a trata situația în mod civilizat, conform standardelor europene, pentru a îmbunătăți viața animalelor din străzile orașului.
Istoric și evoluție
La început, în 2003, Oradea și împrejurimile erau pline de câini vagabonzi în căutare de hrană și de rămășițe ale animalelor decedate. În primii ani, organizații dedicate protecției animalelor, precum britanicul Dog Trust, Battersea Dogs Home și americanul North Shore Animal League, au sprijinit lansarea proiectului. În ianuarie 2008, odată cu intrarea în vigoare a Legii Protecției Animalelor nr. 205, eutanasia animalelor sănătoase a fost interzisă, transformând Oradea într-un exemplu pentru întreaga Românie, prin controlul uman al reproducerii câinilor vagabonzi.
Misiune și metode
Scopul SOS Dogs este de a gestiona problema câinilor vagabonzi din Oradea prin metode civilizate, în conformitate cu standardele europene și cu recomandările „Ghidului pentru gestionarea populației canine” adoptat de WHO la Geneva, în 1990. Cercetările experților și veterinarilor arată că singura soluție eficientă constă în sterilizarea câinilor și reintegrarea lor în mediul lor original, cu excepția animalelor agresive, suferinde de boli incurabile și a câinilor mai mici de șase luni. De asemenea, animalele pot fi adoptate de persoane dispuse să-și asume responsabilitatea pentru îngrijirea lor ulterioară.
Situația actuală și sprijinul acordat
În prezent, fundația FPCC este principalul finanțator al proiectului, iar fiecare donație contribuie esențial la continuitatea activității. Datorită eforturilor noastre, problemele inițiale, cum ar fi rămășițele de animale și prezența excesivă a câinilor vagabonzi, aproape că au dispărut din Oradea.