Adapost deschis

O NOUA SOLUTIE IMPOTRIVA EUTHANASIERII

" Adaposturile deschise sunt o solutie pentru cainii timizi si batrani, care nu poti fi adoptati cu usurinta. Un adapost deschis le ofera conditii de viata de o buna calitate, prin stimularea lor si libertate. Nu se recomanda cainilor agresivi sau bolnavi.

“ Desi teoria de Sterilizare & Returnare este ca toti cainii capabili sa supravietuiasca pe strazi, ar trebui sa fie returnati in teritoriul lor, in practica, pe termen scurt sau mediu acest lucru nu este tolerat de catre municipalitate si locuitori. Trebuie sa intelegem ca, un primar nu va putea accepta un numar mare de caini in centrul orasului sau in piete. Deasemenia, vor fi si caini care fug dupa vehicule sau sunt agresivi fata de oameni sau animale, si care trebuie colectati.
In plus, vom avea mereu pui si alti caini abandonati in teritoriu, de origine necunoscuta si caini de rasa, precum pudeli si dachshund, care vor fi abandonati de catre proprietarii lor iresponsabili.
Ce ar trebui sa facem cu acesti caini care nu sunt imediat adoptati ?
Pentru a-i inchide intr-un adapost de tip traditional, inchisoare-tabara, este costisitor pentru municipalitate si este crud, nesanatos si stresant pentru caini. Acest lucru face cainele mai putin sociabil si mai dificil pentru adoptie.

 

 

 

 

 

 

Din motive de compasiune, nu vrem sa euthanasiem cainii comunitari, cu exceptia cazului in care sufera sau este periculos.
Noi, prin urmare, recomandam plasarea cainilor sterilizati si vaccinati intr-un “adapost deschis“, situat la cel putin 2 km fata de asezari umane, drumuri principale si ferme zootehnice. Ideal ar fi ca, adapostul deschis sa fie partial padure, sau situat langa padure asigurand adapost si apa. Un portar de noapte si doi angajati de zi pot ingriji, cu usurinta , a 100 de caini sau poate si mai mult. Cainii ar trebui sa aiba custi si sa fie ingraditi pentru 10-15 zile, ca sa se obisnuiasca cu noua lor casa. Apoi, treptat, tarcurile portabile pot fi eliminate, si folosite in alta parte, astfel incat cainii sa poate trai in libertate. Am descoperit ca, chiar si cainii timizi, nervosi pot devein adorabili si, prin urmare, usor de adoptat dupa ce au trait intr-un sanctuar deschis. Virusuri cum ar fi, tusea de canisa, jigodia si parvoviroza nu apar intr-un mediu natural, deschis .Daca, cainii sunt bine hraniti, cu hrana cu un procentaj ridicat de proteine si grasimi, nu vor suferi din cauza frigului si se vor bucura de zapada.
O variatie pentru un adapost deschis total, ar fi imprejmuirea acestuia si lasarea deschisa a portilor doar pe timpul zilei, urmand ca, seara, fluierand cainii pentru masa, sa se inchida portile, pentru timp de noapte.
Experienta noastra confirma ca, 99 % din caini vor ramane de bunavoie in adapostul deschis si luptele dintre caini nu vor aparea, atata vreme cat, se dezvolta o ierarhie naturala, cu gardienii si ingrijitorii, acceptandu-i ca “sefi”, iar cainii mai slabi pot fugi, fara sa poata fi inghesuiti prin colturi. Unii caini vor evita custile lor si vor prefera sa se adaposteasca in gauri in pamant sau tufisuri, creeindu-si propriile lor “camine”. Altii vor cauta contactul uman, adica pe cel al paznicilor si vizitatorilor.
La inceputul verii, adaposturile deschise, ar trebui sa fie pulverizate cu dezinsecticide impotriva capuselor si puricilor.

 

 

 

 

 

Costul de intretinere al unui adapost deschis, reprezinta cca.o treime din costul unui adapost traditional, inchisoarea-tabara, deoarece este nevoie de un numar mai mic de personal si cheltuieli mai scazute pentru intretinere si tratamentele impotriva virusilor, nu mai sunt necesare. In opinia noastra, acest fel de adapost, reprezinta modul cel mai uman de a gazdui un surplus mare de caini.

Adasposturile deschise nu ar trebui sa fie gestionate de catre municipalitati, deoarece municipalitatea va fi tentata sa elimine practic toti cainii comunitari relocandu-i in adaposturi deschis, in defavoarea proiectului de Sterilizare & Returnare, lovindu-se cu un picior peste celalalt.
Locul de amlpasament al adapostului deschis nu ar trebui sa se faca public, in caz contrar, el va atrage ca un magnet abandonul de caini.
Cainii ar trebui oferiti spre adoptie publicului, intr-un mic centru de adoptie, din oras, si nicidecum dintr-un adapost deschis.
Indepartarea cainilor din localitati si orase spre adaposturi deschise, ar trebui gestionate doar de catre ONG-uri si in ultima instanta, relocarea lor in adaposturi deschise, ca o alternativa la euthanasie.”

( Robert Smith )

 

 

 

 

 

 

Pentru mai multe poze, va rugam, vizitati Galeria Foto.