F.P.C.C. SOS Dogs Oradea - Com. de presa 29.08.12

FUNDATIA PT. PROTECTIA CAINILOR COMUNITARI - SOS DOGS ORADEA
COMUNICAT DE PRESA 29.08.12

1. Cand am inceput activitatea in Oradea in 2004, existau intre 4.000 si 5.000 de caini pe strazi, in ciuda campaniei RAPAS, de ucidere si otravire. Spre exemplu, puteai intalni caini morti si vii de-a lungul soselei Bors -Oradea si la punctul de frontiera Bors.

2. In disperare si desi sceptic, D-l.Primar Petru Filip a acceptat oferta FPCC ( cu o sponsorizare pe 3 ani din partea Dogs Trust, Battersea Dogs Home si North Shore Animal League ) de a rezolva problema cainilor prin Sterilizare & Returnare. Pana vara anului 2011, conform unui recensamant intocmit de Politia Locala, am redus populatia cainilor nesupravegheati din Oradea la doar 350 de caini.

3. Incepand cu anul 2004, am sterilizat si vaccinat peste 24.000 de caini in Bihor ( in special femele ). Am redus populatia cainilor liberi cu peste 90%, fara a eutanasia un singur caine sanatos, in afara de 1 sau 2 caini periculosi / an, care muscau alti caini sau pe oameni, fara sa fie provocati. Am realizat aceasta reducere a populatiei canine, in ciuda abandonarii continue de caini fertili din afara orasului. Spre exemplu, in aprilie 2012, am colectat 119 caini recent abandonati pe soseaua de centura si in alte zone periferice ale Municipiului Oradea. [ Este usor sa deosebesti cainii abandonati si dezorientati, de cainii autohtoni relaxati].

4. Deoarece Guvernul roman a continuat sa respinga propunerile noastre prin implementarea unui program national de Sterilizare & Returnare, aceasta abandonare a cainilor va continua la nesfarsit. Nu se vede, prin urmare, nici o finalitate a cheltuielile mele personale, care este aprox. 150.000de Euro-pe an, pe langa alti 150.000 Euro- pentru finantarea altor proiecte de Sterilizaresi Adoptie din Bihor. Oradea este un municipiu relativ bogat, dar nu a contribuit in mod semnificativ la costurile acestui proiect, chiar daca toata lumea poate vedea ca Oradea este acum singurul oras mare din Romdnia fara o problema a cainilor. Incepand cu anul 2004 municipalitatea a alocat doar 50.000 RON - pe an pentru SOS Dogs Oradea; si chiar si aceasta suma modica nu a fost niciodata platita in numerar, ceea ce nu a redus povara mea financiara.
Nu-mi permit si nu exista nici un motiv rational ca eu sa fiu nevoit sa finantez in
continuare acest proiect, in numele cetatenilor din Oradea, aproape de unul singur.

Ieri, Consiliul Municipal Oradea a votat cu un numar de 17 pentru si 5 impotriva alocarii sumei de 195.000 Ron , aprox.11.000 Euro ADP-ului pentru continuarea unei activitati simple de Prindere & Ucidere. Aceasta inseamna o risipa a banilor contribuabililor .ADP-ului nu ii este permisa oferta gratuita de sterilizare si vaccinare sau adoptia gratuita.
Cetatenii vor fi incasati pentru adoptia sau recuperarea cainilor. In data de 20 iulie, la intalnirea cu Viceprimarul D-l. Malan si alte oficialitati, inclusiv D-l. Gita, am oferit continuarea activitatii FPCC-ului ( cu strilizarea gratuita pentru toti cainii, vaccinarea gratuita, adoptia gratuita, programul educational scolar si public gratuit, cat si intrarea libera in adapostul nostru ) in valoare de 8.000 Euro pe luna. Consiliul vostru Municipal, nu azvarle 3.000 Euro din panii publici lunar, pentru intretinerea unui adapost, care va fi inchis publicului si nu se va steriliza sau oferi spre adoptie surplusul de caini gratuit.

5. Singurul motiv pentru care politica D-lui. Basescu de Prindere si Ucidere a esuat in
Bucuresti, in ciuda unei investitii de peste 5 milioane de Euro intre 2001 si 2004, ca si
motivul pentru care toate campaniile municipale de ucidere a cainilor esueaza peste tot in lume si sunt o irosire desavarsita a banilor publici, este faptul ca nu cainii fara stapan sunt sursa problemei. Cainii cu potentialul cel mai mare din punct de vedere al reproductiei sunt cei care au stapani sau ingrijitori, ca de exemplu cainii din statii de benzina, parcari auto, fabrici sau spitale. Daca Municipalitatea din Oradea nu continua politica noastra de a oferi tuturor cetatenilor, cum sunt toti detinatorii de caini sau oamenii care-i tolereaza, sterilizare gratuita, populatia canina va incepe sa creasca treptat, apoi exponenfial. Dintr-o catea gestanta pot rezulta teoretic 67.000 de caini noi in decursul a 6 ani. Intrucat Consiliul Local si ADP nu intenlioneaza (din cate stim noi) sa ofere sterilizare gratuita tuturor detinatorilor de caini, este foarte probabil ca populatia cainilor nesupravegheati din Oradea sa revina la capacitatea de cel pulin 4.000 de caini pana la urmatoarele alegeri municipale din 2016.

6. Singura modalitate de a reduce populatia cainilor nesupravegheati din Romania pe
termen scurt (si aici ma refer la o perioada de 10 ani) este ca prinzatori de caini motivati, instruiti, umani si eficienti, cum sunt angajatii FPCC, sa caute in mod proactiv catelele fertile in zonele sarace, locuite de rromi si in zonele periferice ale orasului si sa le retumeze sterilizate si vaccinate posesorilor acestora sau teritoriului unde au fost gasite. Reactionand la plangerile impotriva cainilor din centrul orasului sau din zonele
rezidentiale influente, ceea ce va fi mai mult ca sigur tot ce ADP va fi capabil sa faca, nu
va stopa valul de reproducere a cainilor. Campania Steilizeaza & Returneaza trebuie s
se desfasoare in maniera unei campanii militare, din strada in strada, din casa in casa,
fabrica de fabrica. Datorita faptului ca multi politicieni nu au nici o inlelegere a ecologiei
cainilor si nici o intelegere a modului in care, si de ce FPCC a reusit in timp ce orice alta
municipalitate din Romania a esuat, este pulin probabil ca i se va permite ADP-ului sa
continue munca noastra de succes.

7. Daca totusi Consiliul Local decide sa continue proiectul nostru de succes Sterilizeaza
& Retuneaza si sa ofere ADP-ului resursele financiare necesare, FPCC va oferi ajutor si
consiliere in orice mod posibil, inclusiv prin campanii de adoptie si continuand proiectul
nostru educational din scoli in legatura cu Detinerea Responsabila a unui Animal de
Companie. Este insa mult mai dificil pentru organizatiile din sectorul public sa puna in
aplicare campania de Sterilizare & Returnare, deoarece angajatii lor nu au in mod normal
abilitatile, motivatia si credibilitatea necesare in fata publicului. De asemenea, sistemele
de gestionare si de finantare sunt de multe ori lente si greoaie.

8. Singura solutie satisfacatoare pe termen scurt pentru Romania este implementarea unui program national de Sterilizare & Returnare bazat pe tiparul nostru de succes din Oradea. Acesta trebuie sa fie un parteneriat public-privat. Rolul guvernului si al primariilor trebuie sa conste in a pune la dispozitie fonduri, baza materiala, evidente statistice si de a duce campanii de publicitate. Rolul sectorului privat, preferabil ONG-uri precum FPCC, Vier Pfoten sau Salvati Cainii, trebuie sa fie de a pune programul in aplicare pe teren. Nu este imposibil pentru angajatii sectorului public sa aplice programul de Sterilizare & Returnare, ca dovada ca acesta a fost partial reusit in Turcia, insa progresul va fi mult mai lent. Avantajele pe plan economic ale rezolvarii problemei cainilor nedoriti din Romania sunt evidente: mai putine accidente rutiere, mai putine cazuri de muscaturi, eliminarea problemei turbarii, mai putina dezordine si agitatie, mai mult potential turistic, o imagine mult mai civilizata si dezvoltata in ochii investitorilor si vizitatorilor.

9. Asa cum am dovedit in Oradea, problema cainilor nedoriti din Romania este rezolvabila. Ceea ce lipseste este dorinta politicienilor si chiar o intelegere rudimentara a ecologiei canine din partea majoritatii politicienilor. Problema in aceasta tara nu sunt
cainii. Problema, cel putin pana acum, a fost o mare minoritate de cetateni iresponsabili si chiar si mai mult iresponsabilul guvem Basescu. Ne punem speranta ca in cele din urma noul guvern USL isi va dori sa tina in frau, problema cainilor pe plan national.

Din nefericire, Consiliul Municipal Oradea forteaza ADP-ul, sa urmeze politica esuata a lui Basescu , pe care Curtea Constitutionala, deja, a declarat-o ilegala.