Capturare & Ucidere vs. Sterilizare & Returnare

CAPTURARE & UCIDERE vs. STERILIZARE & RETURNARE

Romania se confrunta cu o problema serioasa in ceea ce priveste cainii comunitari. Este un exces enorm de caini pe stazi si imprejurimi – si stapanii acestora, insuficient de responsabili pt.a-i supraveghea si pt.a-i steriliza.
De cand in 1990, in Romania s-a instaurat democratia, politicienii nu sunt dispusi sa taie raul de la radacina. Ei nu au reusit sa intelega cauza originii acestor caini. Nu au reusit sa inteleaga studiul ecologiei canine.
Acestia s-au lansat, in campanii sporadice si costisitoare de exterminare a cainilor, care, inevitabil, a clacat.
Acolo, unde s-a incercat efectuarea unor campanii de sterilizare, nu au acordat fonduri si interes adecvat, neconcentrandu-se asupra sursa problemei – cainii cu stapani sau semi-adoptati.

STERILIZARE & RETURNARE in ORADEA - O POVESTE DE SUCCES

In 2004 ( cand a luat fiinta SOS Dogs ), se gaseau cel putin 4200 de caini vagabonzi in Oradea, ceea ce reprezenta o densitate de 70 caini / km2.

Pana la 23.09.06 , SOS Dogs a redus numarul cainilor strazii in jurul a 1224 caini, o densitate de 20,4 caini / km2.

La data de 14.06.11 , Politia Comunitara Oradea a estimat ca, numarul cainilor comunitari din oras s-a redus la numai 350 de caini.

Pana la 30.04.10 am reusit sa reducem numarul cainilor comunitari din Oradea la 10,5 caini / km2, ceea ce reprezinta o populatie total de 630 caini nesupravegheati.
In afara acestora, se mai gasesc , cel putin 10 caini cu stapan / km2, care sunt supravegheati corespunzator.

Metodologie si definitii.
Am socotit toti cainii pt.care imperecherea necontrolata era posibila, nefiind sterilizati, din jurul cladirilor sau fara lesa, reproducerea acestora prezentand o potentiala problema , pt.municipalitate si comunitate.Acestia fiind caini “nesupravegheati” sau “insuficient supravegheati”. Caini supravegheati, cei cu stapani nereprezentand o problema sociala, in special, daca sunt vaccinati si sterilizati.
Pt. a numara cainii, am folosit metoda “circuitului intersectat” strabatand cu masina 10-15 km/h, dintr-o parte a localitatii pana in partea opusa,.evitand drumurile principale, acoperind cat mai multe strazi secundare, zone industriale, cartiere de blocuri de apartamente, fara a strabate, din nou, acelesi teritorii. Am strabatut si centrul orasului. Presupunem ca, in medie, se vad caini vagabonzi in ambele parti ale vihicolului, la o dintanta de 50 metri. In intersectii si spatii deschise, am putut observa cainii la mai mult de 50 metri. Peste zidurile inalte si curtile inchise, peste care nu am putut trece cu privirea, am considerer ca, exista la fiecare 25 metri, caini, dar acestia nu sunt in masura sa scape pe strada. Masurand distanta parcursa in km si impartand-o la 10, ajungem la numarul de km2 acoperiti.
Numararea cainilor am facut-o pe o vreme potrivita (16-22 grade C), intr-o zi uscata dar innorata, de obicei dupa- amiaza sau seara devreme. Multi proprietari de caini din oras isi lasa cainii afara pe strazi la anumite ore din zi si exista indicii ca, exista caini pe strazi seara si la sfarsit de saptamana.
In 23.09.06 am numarat 102 caini pe o distanta de 50 km.
In 30.04.10 si 09.05.10 am numarat 108 caini pe o distanta de 103 km.

CAPTURARE SI UCIDERE – o risipa de bani, sortita esecului.

Multe orase din Romania au incercat in ultimii 20 de ani, sa solutioneze problema cainilor, prin metoda colectarii si uciderii acestora - de obicei, intr-un mod barbar.
Multi iubitori de animale, au incercat sa convinga autoritatile sa nu omoare acesti caini, ci sa le asigure adaposturi. Deseori, folosind o politica de cruzime, ineficienta si nepermisa adaposturile municipale au devenit “Auschwitz-uri canine”.

De ce intotdeauna CAPTURAREA & UCIDEREA esueaza?

Deoarece, urmareste un scop gresit.


Sursa problemei nu sunt cainii strazii in cautarea hranei. Succesul reproductiei necontrolate, o constituie caini cu stapani, cei hraniti si ingrijiti. Foarte putini dintre puii cainilor vagabonzi supravietuiesc. O multime de pui, ai cainilor bine hraniti de pe langa statii de benzina, fabrici, blocuri, parcari, etc.supravietuiesc, cel putin pana la varsta reproducerii.
Cand, prinzatorii municipalitatii vin sa colecteze si sa omoare acesti cainii bine hraniti “semi-adoptati”, in mod evident, persoanele care tolereaza existenta acestor caini ii protejeaza.
Uneori, mituiesc prinzatorii, pentru a ii lasa pe caini in pace.

Deci, problema nu o constituie insasi cainii strazii. E nevoie, sa se faca apel la ajutorul cetatenilor care hranesc si protejeaza caini comunitari, pentru.ca toti cainii fertili sa fie sterilizai.

SINGURA SOLUTIE VIABILA – STERILIZAREA SI RETURNAREA

Asa cum am demonstrat in Bihor, proprietarii sau semi-proprietarii vor colabora la implementarea programului de Sterilizare & Returnare, puse in aplicare de catre organizatii de protectie a animalelor, credibile, umane si eficiente. Unii detinatori de caini, precum comunitatile de tigani sau personalul de la fabrici, isi vor depasi in curand neincrederea lor initiala, vazand ca, cainii lor colectati au fost repusi peste cateva zile in teritorul lor, vaccinati, sterilizati si sanatosi.

Acest program, totusi, nu poate fi pus in aplicare cu succes de catre angajatii municipalitatii, fiind slab motivati si nepregatiti - cei care s-au implicat anterior in capturarea, otravirea si uciderea cainilor.


COSTUL SRERILIZARII & RETURNARII vs. CAPTURARE SI UCIDERE

Calculele au la baza un caine de o greutate medie de 20kg.

Costul minim pt.capturare si ucidere : Tranchilizare – 3.81 Euro/ caine
Hranire (14 zile) – 5 Euro/caine
Anestezic – 1,01 Euro/caine
Solutie eutanasiere – 3,47 Euro/caine
Incinererea corpului – 10 Euro/caine
TOTAL (exclusiv TVA ) : 23,29/caine



Costul sterilizarii si returnarii :Capturarea/colectarea manuala de catre ONG-uri- 0
Anestezic - 1,01 Euro/caine
Suturi, analgezic - 4,17 Euro/caine
Hranire (5 zile) – 1,77 Euro/ caine
TOTAL (exclusiv TVA) : 6,95/caine


Aceasta comparatie presupune ca, salariile veterinarilor, personalului, costurile alocate combustibilului si cheltuielile generale sunt aceleasi, indiferent daca serviciul de gestionare al cainilor foloseste metoda Capturare & Ucidere sau politica de Sterilizare & Returnare.
Asa cum prevede legea 227, adaposturile trebuie sa corespunda standardelor UE, adica, cainii sa fie vaccinati, deparazitati intern si extern, costurile acestor operatii fiind si ele, in ambele cazuri aceleasi. Costurile hranei sunt aceleasi, si in perioada de recuperare cat si in cea de asteptare pt.sacrificare.

COST PENTRU 10 ANI – STERILIZARE & RETURNARE VS. CAPTURARE & UCIDERE

Costul proiectului de Sterilizare & Returnare pus in aplicare la nivel national este de 1 Euro/cap de locuitor in primul an*, care se incadreaza la 0,75 Euro in anul 2, apoi 0,60 Euro in anii 3 si 4, 0,50 Euro in anul 5, 0,40 Euro in anul 6, 0,30 Euro in anii 7 si 8, apoi 0,20 Euro in anii 8 si 9 pt. supravegherea si serviciul de adoptie, presupunand ca nu exista nici un caine abandonat in imprejurimi.

Deci, intr-un oras cu 200.000 locuitori, cu 8.000 caini, costul peste 10 ani, va ajunge la: 995.000 Euro. Costul, prin metoda Capturare & Ucidere, presupunand ca prinzatorii colecteaza si omoara 25 % din populatia canina anual, va atinge 225.000 Euro in primul an*, apoi 175.000 Euro pentru fiecare an ulterior, fara a se atinge scopul reducerii pe termen lung a populatei canine nesupravegheate. Deci, peste 10 ani, costul ar ajunge 1.8 milioane Euro si numarul cainilor in oras (la o populatie umana de 200.000 locuitori), ar fi inca 6.000 sau mai mult.

* Costuri mai mari in primul an, din cauza achizitionarii de echipamente, vehicule, etc.