SOS Dogs Bihor/Sterilizare

Populatia umana,a judetului Bihor se ridica la peste 600.000 de locuitori, iar numarul cainilor la 50.000* de exemplare, dupa estimarile aproximative. Conform acestor, asa zise “estimari”, intelegem nu numai cainii vagabonzi, cat si, cainii comunitari, cainii cu stapan, din a caror neatentie, cainii parasesc proprietatea si au ocazia sa se copuleze. (Este vorba despre o imperechere intamplatoare si nu despre una, pe care stapanul cainelui o considera fireasca pentru cainele sau !)

Principala sursa de supravietuire a cateilor, este femela cu stapan, deoarece, puii , acesteia, sunt deseori, destul de puternici si sanatosi, pentru a supravietui.Relativ, putini pui care traiesc pe strada, sau caini vagabonzi, care traiesc in preajma locurilor de depozitare al gunoaielor,supravietuiesc.Deci, problema cainilor comunitari nu o reprezinta cainii strazii, pe cat cainii cu stapan, al caror stapani, unii sunt costienti , iar altii iresponsabili, sau , daca preferati,vinovata se face, lipsa de educatie , a acestora. FPCC promoveaza Responsabilitatea Detinatorilor de Animale, sub forma Proiectului Educational pentru Scoli.(a se vedea mai jos)*.

la baza calculelor stau urmatoarele estimari: in municipii 4 caini/100 locuitori, in orase mici 7 caini/100 locuitori si la sate 12 caini/100 locuitori.

Costul acestui proiect in judetul Bihor, va atinge aproape 1milion de Euro, in primii sai trei ani, pana in 2010. Principalul finantator al acestui proiect este D-l. Robert Coates Smith , directorul si fondatorul FPCC (Fundatia pentru Protectia Cainilor Comunitari ), cu ajutorul lui Marching Animal Welfare Trust din Londra, care, s-a implicat in proiect cu suma de 50000 $ ,cat si alti colaboratorii, care isi aloca din timpul lor, pentru a ne ajuta, si chiar ne acorda sponsorizari, sau aduna donatii in acest scop: D-na.Nathalie Klinge din Olanda, D-na.Helga Kornig de la Internationaler Tierschutzverein Grenzenlos e. V. din Germania, D-l.Dennis si D-na.Sandra O`Neil de la Hundenhilfe Austria, Lanzarote & Rumanien din Austria , D-na Petra Poorter de la Werelpootjes din Olanda, care ne-a donat, unul din cele doua corturi pentru recuperare.FPCC are centre permanente de sterilizare in Oradea, Marghita si multumita colaborarii cu noi, a Asociatiei pentru Protectia Animalelor UPY 2008, la Beius.
Primaria orasului Salonta, cu care colaboram din 2009, ne-a pus la dispozitie un spatiu unde am infiintat un mic adapost, al carui control exclusiv il detinem. Avem sperante pentru infiintarea si a unei clinici permanente, pentru sterilizare.
Deasemeni, avem doua echipe cu clinici mobile, care folosesc corturi si custi portabile destinate stationarii cainilor( in cazul in care conditiile locale nu sunt corespunzatoare).

Sarcina, pe care ne-am asumat-o , in ceea ce priveste sterilizarile, pana la finele anului 2016, este un numar de 30.000 de caini.
Noi estimam ca, dintre acestia 75% vor fi caini cu stapani. Atat sterilizarea cat si vaccinul antirabic sunt gratuite, atat pentru detinatorii de caini, instariti, ca si pentru ceilalti proprietari de caini , asadar, donatiile facute catre FPCC sunt binevenite si foarte necesare.

 

FPCC a incheiat, deja, contracte de sterilizare cu localitatile : Beius, Marghita, Stei, Vacsau, Nucet, Alesd, Olcea, Pancota (Arad),Tinca. Am semnat noi contracte cu Sacuieni, Salonta, Valea lui Mihai si Suplacu de Barcau.Din luna ianuarie 2013, sterilizarile sunt efectuate in cabinetul adapostului nostru din Marghita.
In perioada dintre septembrie 2013 si septembrie 2014, adapostul si clinica din Marghita au fost sponsorizate de catre Mayhew Animal Welfare Trust.

Pana la data de 01 Aprilie 2019, FPCC a sterilizat, vaccinat si repus in teritoriu, un numar de 32.675 caini, din urmatoarele localitati :

Oradea - 13.215
Zona metropolitana Oradea - 3,560
Marghita - 6.769
Beius ( si imprejurimi )* - 4,202                                                      
Salonta - 2.113
Alesd - 584
Tileagd - 93
Diosig - 457
Bratca - 23
Vascau + Stei - 705
Lunca + Nucet - 194
Tinca - 303
Gurbediu - 32
Husasau de Tinca - 55
Olcea (si imprejurimi )** - 116
Holod (si imprejurimi )*** - 154
Rabagani (si imprejurimi )**** - 101

* Nimaiesti, Tarcaia, Delani, Petreasa, Draganesti, Finis, Tiganesti, Petrani, Feneris, Fizis, Uileac de Beius, Soimi, Petid, Cociuba Mare
** Belfir, Girisu Negru, Calacea
*** Rapa, Vintere, Dumbrava, Forosig, Lupoiaia
**** Pomezeu, Copaceni, Prisaca, Pocola, Ginta


Deasemeni, am acordat ajutor studentilor si unor proaspat absolventi de la universitati europene de medicina veterinara, pentru a-si perfectiona studiile, prin practica la adapost, asigurandu-le cazare, celor de peste hotare.